Press enter to see results or esc to cancel.

Jakich cech szukacie w kandydacie na stanowisko umożliwiające pracę zdalną?

Na to pytanie odpowiedzieli:

HRS Projekt( HR Support)

Wywiady telefoniczne, skype, prezentacja tematu jako etap rekrutacji, opracowanie zadania.

Explain Visually

1. Rzetelność,
  2. Dokładność,
  3. Terminowość.

Proces:

1. Zbieramy CV,
  2. Dajemy zadanie rekrutacyjne (na ok. 30 min pracy),
  3. Prowadzimy rozmowy rekrutacyjne w oparciu o bardzo ustrukturyzowany wywiad, gdzie za każdą odpowiedź dajemy punkty (od 0 do 2),
  4. Tworzymy tabelę z wynikami kandydatów na różnych płaszczyznach i podejmujemy decyzję.

JJ Communications

Takich samych, jak w przypadku rekrutacji do biur stacjonarnych: sumienności, kreatywności, zorganizowania, zaangażowania ciekawej osobowości. Podchodzimy do rekrutacji bardzo niestandardowo - musimy przede wszystkim czuć, że dana osoba pasuje do charakteru organizacji, jaką jest JJ Communications.

Heartgrenade

Szukamy na pewno szczerości i otwartości w rozmowie, lekkości w opowiadaniu o problemach - nawet skłonności do rozmów o rzeczach prywatnych. Doszliśmy do tego, iż mając dwóch kandydatów - jednego, który jest świetny w programowaniu, a słaby w komunikacji i drugiego - który nie jest idealnym programistą (choć oczywiście trzymającym pewien poziom, poniżej którego nie schodzimy), ale świetnie nam się z nim rozmawia - wybierzemy tę drugą osobę. Wolimy, żeby ktoś zadał szereg pytań i dzięki temu rozwiązał jakiś problem, niż udawał, czy ukrywał, że jakiś problem występuje.

Nozbe

W ogłoszeniach zawsze wspominamy o dobrej znajomości języka angielskiego; chęci i umiejętność samodzielnej pracy z domu oraz dobrej organizacji pracy. Wiemy jednak, że niewiele kandydatów ma doświadczenie w pracy zdalnej i dopiero “w praniu” wychodzi to, jak sobie z nią radzą. Stawiamy na zaufanie i zaangażowanie a potem obserwujemy :)